
Citim, auzim tot mai des aceste două cuvinte, însă deseori nici nu realizăm că au două înțelesuri total diferite.
Îmi place simplitatea lucrurilor și de aceea consider că este util să pornim de la ce înseamnă efectiv fiecare termen si să vă dau câteva exemple mai jos. Consider că este foarte important să folosim corect cei doi termeni atât în viața noastră de toate zilele cât și în activitățile de business.
Și deși a face distincția între cele două cuvinte ar putea părea doar o diferență lingvistică, diferența este una foarte importantă, deoarece cei doi termeni reprezintă lucruri cu adevărat diferite pentru afacerea dvs., fiecare necesitând resurse, abordări și instrumente diferite.
Dacă digitizarea este o conversie a datelor și a proceselor, digitalizarea este o transformare. Mai mult decât digitizarea datelor existente, digitalizarea îmbrățișează capacitatea tehnologiei digitale de a colecta date, de a stabili tendințe și de a lua decizii de afaceri mai bune.
În cazul digitizării și al digitalizării, două litere fac o mare diferență. Nu este însă doar o chestiune de joc de cuvinte – este o chestiune de anvergură și valoare potențială pentru afacerea dumneavoastră. Înțelegerea distincțiilor dintre aceste două abordări este esențială pe măsură ce transformarea digitală câștigă avânt și companiile se îndreaptă către tehnologii digitale pentru a spori vizibilitatea și a elimina ineficiența operațiunilor lor.
Pentru a se ințelege mai bine diferența dintre cele două, voi explica simplu ce inseamnă digitizarea cât și digitalizarea, oferind și câteva exemple pentru fiecare.
Digitizare: convertirea datelor, informțiilor într-un format digital
Digitizarea descrie conversia pur analog-digitală a datelor și documentelor existente. Gândiți-vă la convertirea unei coli de hârtie într-un PDF. Datele în sine nu sunt modificate – sunt pur și simplu codificate într-un format digital.
Digitizarea poate aduce beneficii de eficiență atunci când datele digitizate sunt utilizate pentru a automatiza procesele și a permite o mai bună accesibilitate, dar digitizarea nu urmărește să optimizeze procesele sau datele.
Digitalizare: Transformarea proceselor de afaceri în digital
După cum o definește Gartner, digitalizarea este: „utilizarea tehnologiilor digitale pentru a schimba un model de afaceri și pentru a oferi noi oportunități de generare de venituri și valoare; este procesul de trecere la o afacere digitală.” Digitalizarea trece dincolo de digitizare, valorificând tehnologia informației digitale pentru a transforma complet procesele unei afaceri — evaluând, reproiectând și reimaginând modul în care faceți afaceri.
Dacă digitizarea este o conversie a datelor și a proceselor, digitalizarea este o transformare. Mai mult decât digitizarea datelor existente, digitalizarea îmbrățișează capacitatea tehnologiei digitale de a colecta date, de a stabili tendințe și de a lua decizii de afaceri mai bune.
După cum subliniază SAP News, „ digitizezi un document, și digitalizezi o fabrică” .
Exemple Digitizare :
Scanarea unei fotografii pentru crearea unei file digitale.
Convertirea unui document în format hârtie, într-un document digital – tip PDF
Înregistrarea unei convorbiri telefonice, a unei prezentări și transformarea ei într-un document digital audio.
Exemple Digitalizare:
Utilizarea tehnologiei digitale pentru transformarea proceselor de raportare, colectare și analiză a datelor în timp real, care să ducă la măsuri de mitigare a riscului și pentru a conduce la eficiența activităților.
Analiza datelor colecatate prin intermediul Internetului pentru a identifica noi modalități de câștig.
Trimiterea de mesaje via e-mail sau în real, conferințe via video.
Așadar Digitizarea este despre Informații, Digitalizarea este despre Procese!